CHRISPACHEN INTERIEURARCHITECTEN

Witmakersstraat 10

6211 JB Maastricht

+31 (0) 6 52 77 92 63 
info@chrispachen.nl

STUUR EEN BERICHT

©2019 CHRISPACHEN INTERIEURARCHITECTEN

1/27

GEMEENTEHUIS VIANEN

Opdrachtgever

Gemeente Vianen


Omvang

Vervangende nieuwbouw in historische context, revitalisatie en restauratie 3 panden aan de Voorstraat, inbrengen installaties in historische gebouwen waaronder 15e Eeuwse Raadhuis, volledige interieuropdracht van restauratiepanden en nieuwbouw. 
Conceptvorming flexibele kantooromgeving, uitwerking en realisatie

 

Locatie

Vianen

Vervangende inbreiding gemeentehuis in een zeer historische omgeving. Het nieuwbouwdeel biedt plaats aan ca.130 werknemers in een kantoorinrichting volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Gemeentelijke diensten worden aangeboden volgens het dienstverleningsconcept Overheidsloket 2000.
In het basisconcept van het ontwerp is duidelijk uitgegaan van de solitaire identiteiten van met name de monumentale panden aan de Voorstraat en het Raadhuis. Dit wordt gewaarborgd door een fysieke loskoppeling met de nieuwe inbreidingsbebouwing resulterend in een ruime entreegevel die toegang biedt aan een binnenstraat of “steeg” en een overdekt atrium ofwel binnenplein. 
Door deze loskoppeling zijn ideale condities ontstaan om binnen dit hoog verdichte grid van de oude stad optimaal licht, lucht en ruimte te laten toetreden tot op de nieuwe werkplekken in zowel de monumentale als het nieuwbouwdeel van het complex.
Op de begane grond is het nieuwe dienstverleningsconcept in een overzichtelijke transparante hal  met balies, info-punten en spreekkamers vormgegeven. In het verlengde van het nieuwe dienstverleningsconcept is gekozen voor organisatiegericht huisvesten in zowel het nieuw gebouwde kantoordeel als in de historische panden inclusief het oude raadhuis. Voor 130 medewerkers is een inspirerende kantooromgeving ingericht met in totaal 9 verschillende  werkplektypen als team-, bench-, coupe-, cockpit-, spreek-, eiland-, klassiek- en loungewerkplekken.
Werkplekken voor langer gebruik zijn met name aan buitengevels gesitueerd. Werkplekken als lounge en meer informele plekken als copy- en koffiecorners staan meer in het centrum of middenzone van het nieuwe kantoordeel. De diagonale transparantie in de architectuur draagt, door het toepassen van vides en open verbindingen tussen de verschillende bouwdelen, optimaal bij aan de sfeer van openheid en dialoog in de organisatiegerichte huisvesting.
De gerestaureerde panden aan de Voorstraat zijn tevens ingericht met werkplekken. De kamers van burgemeester en wethouders zijn voorzien van maatwerk tafels uit eigen ontwerp. Deze worden in het kader van de platte organisatiestructuur door de organisatie tevens als overlegruimten gebruikt. Het oude Raadhuis en Kapel belichamen nog steeds de representatie en dialoog. Hier bevinden zich de trouwzaal, commissiekamers, restaurant en vergaderruimten. Met name het restaurant, als ook de vergaderruimten zijn essentieel onderdeel van de keuzemogelijkheden in werkplekken voor de medewerkers in deze tot de verbeelding sprekende omgeving. 

 

*Dit project is gerealiseerd onder verantwoording van Chris Pachen bij AGS Architecten en Planners BV.