CHRISPACHEN INTERIEURARCHITECTEN

Witmakersstraat 10

6211 JB Maastricht

+31 (0) 6 52 77 92 63 
info@chrispachen.nl

STUUR EEN BERICHT

©2019 CHRISPACHEN INTERIEURARCHITECTEN

1/13

HEEMWONEN

Opdrachtgever

HEEMwonen
 

Omvang

1600m², 84 werkplekken
 

Locatie

Kerkrade

HEEMwonen is een fusieproject van drie woningstichtingen actief in de oostelijke mijnstreek van Limburg. De fusie heeft geleid tot een voorbeeld van duurzaamheid. Na een grondige voorselectie is gekozen voor een bestaand pand op een zeer laagdrempelige en aantrekkelijke plek midden in de gemeenschap; op de Markt in Kerkrade tussen de Lambertuskerk en “der Joep” het standbeeld dat herinnerd aan het mijnverleden. Voor de inrichting en de manier van werken is gekozen voor innovatie en duurzaamheid. Als basis heeft niemand  een eigen werkplek en de efficiëntie van werken wordt geoptimaliseerd door zit/sta werkplekken en zelfs zit/sta vergadertafels. De bezoeker wordt warm ontvangen in de nieuwe hal, de huiskamer of “Heemplein”. “Heem” is dialect voor thuis. HEEMwonen wil met de inrichting het thuisgevoel uitstralen. Hierbij hoort een interieur dat laagdrempelig en duurzaam is en een warm welkom aan haar bezoekers en medewerkers biedt. Uit het overleg  met de medewerkers kwamen thema’s als het verleden van de mijnstreek, de multiculturele samenleving, het groene landschap en de grote mate van sociale betrokkenheid van HEEMwonen bij haar doelgroep naar voren.

Begane grond en derde verdieping bevatten een concentratie aan overlegruimten. Eerste en tweede verdieping zijn ingericht met werkplekken. Daarnaast bevat de begane grond de entree, het Heemplein met balie en backoffice en is er op de derde verdieping een restaurantinrichting waar tevens in gewerkt kan worden. Op de eerste en tweede verdieping zijn thematisch ingerichte ontmoetingsplekken een aanvulling op de werkplekken. De lagen worden met elkaar verbonden door een vide die aan de binnenzijde net als de plafonds voorzien is van optimale akoestisch absorberende beplating. 


De ingetogen en saaie  gevel van het bestaande gebouw heeft door twee minimale ingrepen een totale metamorfose ondergaan. Een metamorfose waarmee duidelijk de identiteit van HEEMwonen wordt neergezet en waarmee de het gebouw een dynamische nieuwe dialoog met haar omgeving aangaat. De entree is geaccentueerd en een groot raam legt een verbinding tussen het markplein en het interieur van het nieuwe kantoor.
De warme uitstraling van het interieur wordt bereikt door natuurlijke en duurzame materialen en kleuren in de afwerking van de ruimtes en meubels. De glazen scheidingswanden zijn van FSC-gekeurd naaldhout. De eiken vloer op de begane grond en de tapijtegels en rubbervloeren op de verdiepingen zijn volledig recyclebaar. Bij de losse inrichting zijn bijvoorbeeld de ontvangsttafel in de hal, gemaakt uit gerecyclede stukjes hout en de overlegstoelen op de verdieping, gemaakt van gerecyclede petflessen, verdere bewijzen van een duurzame inrichting.
Een van de pronkstukken in het interieur is de geïntegreerde luchtbehandeling. Door de geringe verdiepingshoogte moest een creatieve oplossing gevonden worden voor de nieuwe en nodige  grote luchtkanalen. De oplossing is gevonden door deze kanalen te bundelen tot een HEEMboom, een rond kanaal met zijtakken die voor de verse lucht zorgen. Dit kanaal is geplaatst in een bestaand trappengat en aangekleed in de huisstijl met een decoratie bestaande uit takken die uitmonden in lachende huisjes.